Buat apa selepas berkahwin?

Hehe. Tajuk saja bagi gempak. Tapi memang nak cerita tentang life selepas berkahwin pun. Ni lah baru ada masa untuk menulis. Lepas anak-anak dah tidurrrr…

Yaaa.. Alhamdulillah, Allah kurniakan saya dan suami sepasang kembar gegirl yang comel dan insyaa Allah calon wanita Solehah (Allahumma aminnn…)

Setahun yang lalu saya tak berkesempatan nak update di blog disebabkan berpindah ke kampung suami dan sibuk menjalani kehidupan di sana. Ceritanya kami dah rasalah macam mana hidup di kampung (bukan kampung sangat pun, bandar lah jugak Kuantan nun… heheh)

Ohya, kembar kami diberi nama Maryam dan Mardhiyah. Ha’ah. Sepatah je namanya. Tak ada puteri, nur, siti, etc etc. hehe Mudahkan kerja calon suami anak nak sebut waktu akad nikah nanti. LOL.

Anak-anak sekarang dah masuk 5 bulan dan 3.8 nanti insyaa Allah genap 6 bulan. Pengalaman mengandungkan, melahirkan insyaa Allah saya nak tulis dalam entry yang lain.

Yaaa… lepas berkahwin ni macam-macam perkara saya dan suami dah lalui. Antaranya berhenti kerja, mula bisnes, tutup bisnes, mula balik bisnes, pindah rumah dan macam-macam lagi.

Perasaannya seronok, masam, pahit, manis, sedih semua ada. Tapi alhamdulillah, setakat ni Allah beri kami kekuatan untuk lalui semuanya. Kami belajar banyakkkkkkk perkara juga lah.

Kami tau pengalaman kami tak seberapa dan perjalanan kami masih jauh. Sekarang ni dok risau juga memikirkan nak membesarkan anak pada zaman yang mencabar ni.

Okeylah, nak celoteh panjang lagi. Nak asah balik jari supaya tajam. Haha macam pensil pulak. Tapi kita sambung next entry eh.

Ni saya belanja gambar kembar. Memori yang takkan dilupakan saat melahirkan dieorang ni.

Kenduri Sambut Menantu

Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk update blog. Hehe. Dah janji nak cerita pasal kenduri sambut menantukan.

Sebelum tu kami memang sepatutnya ucapkan rasa syukur kepada Allah swt yang telah memudahkan segalanya dan juga keluarga yang banyak membantu. Tanpa keluarga siapalah kami.

Kenduri sambut menantu (kenduri belah pengantin lelaki) telah diadakan pada tarikh 11 April 2015 (Sabtu). Oleh kerana majlis dibuat untuk meraikan pengantin, kami balik ke Kuantan pada hari khamis (9 April 2015).

Mengikut adat, isteri tak ikut suami balik ke rumah mak mertua sebelum majlis berlansung. Jadi hari khamis haritu saya hanya singgah makan tenghari kemudian tumpang duduk rumah mak ndak (mak cik di Kuantan) selama dua hari sebelum majlis.

Katanya, sebelum majlis sambut menantu dibuat, pasangan tak boleh keluar bersama-sama takut jadi fitnah dan dikatakan belum berkahwin. Kerana melayu kaya adat jadi kita hormati sahaja apa yang dah dikatakan asal tidak melanggar syariat.

Pakaian untuk majlis sambut menantu ni kami pakai sahaja baju waktu kenduri belah perempuan. Jimat. Memanglah nampak sama sahaja tapi lebih baik jimat dari membazir. Beli baju cecantik, pakai sekali sahaja membazirkan?

Kenduri belah pengantin lelaki ni ramai saudara-mara dari belah Terengganu yang datang, Tapi sayangnya saya tak dapat jumpa semua sebab team pengantin dan pengantin perempuannya (saya) datang pukul 2.30 petang. Tetamu dari pukul 12 lagi dah ramai datang katanya.

Tiada bunyi-bunyian atau muzik sambutan yang mengiringi kedatangan kami tapi itu lebih baik. Waktu masuk beriringan dengan encik suami ke rumah mak ayah mertua, berdebar juga rasanya sebab jadi perhatian orang. Oleh kerana saya berniqab, orang mesti tertanya-tanya macam mana muka pengantin. Haha. Ni kelaka tau. Bayangkan petang lepas habis majlis ada jiran sebelah datang semula semata-mata nak tengok muka saya. Sabar jelah kak.

Kenduri sambut menantu ni tujuannya lebih kepada untuk mengeratkan hubungan dua belah keluarga sebenarnya. Alhamdulillah, keluarga pihak perempuan dilayan dengan baik. Terasa hubungan kekeluargaan yang erat. Siapa kata berkahwin ni memisahkan anak dengan keluarganya? Terbukti yang perkahwinan ni menambah bilangan keluarga. Jadi makin meriah!

10463732_431461737015850_3571614648022999633_o
Selepas makan kita bergambar pula.ūüėÄ
11155096_431461743682516_2311979581976097030_o
Inilah saudara-mara saya yang hadir.

Majlis tamat pukul 5 petang. Jadi bila semua tetamu dah balik kami pun mengemaslah. Penat tapi gembira sebab diraikan sebagai keluarga.

Keesokan harinya saya sempat belajar cara buat Kuih Bakar kegemaran encik suami. Hehe. Kene belajarlah apa yang suami sukakan. Senang je kalau tengok cara nak buat kuih bakar yang mak mertua ajar ni tapi jadi ke tak belum tahu sebab belum pernah cuba buat sendiri.

Lepas kenduri saya dan encik suami tinggal selama dua malam di rumah mak dan hari isninnya kembali semula ke rumah kami di Sungai Buloh, Selangor.

Insyaa Allah selesai sudah cerita tentang kemeriahan kenduri-kendara walimatul urus kami #SakinahAzlan #AzlanSakinah .

Banyak lagi kisah yang akan kami update selepas ini. Ohya, saya dan encik suami baru balik dari Family Day Uwan Temah di Port Dickson. Insyaa Allah saya akan ceritakan nanti.

Jumpa next entry ya!

Langkawi Kami Datang (Part II)

Akhirnya terluang juga masa menulis entry “Langkawi Kami Datang” part II ni. Hehe. Macam Twilligt pulak kan ada part2 ni. So here we go.

Hari Ke-3

Hari ni macam biasa bangun pagi. Selepas selesai semua rutin pagi kami turun breakfast untuk hari ketiga. Malam sebelumnya dah bincang-bincang dengan encik suami untuk naik Langkawi Cabel Car.

Pengalaman naik cabel car ni dah ada sekali waktu ke Genting Highland 4 tahun lepas. Sebenarnya takde la berani sangat naik tempat-tempat tinggi ni tapi acah-acah berani jelah. Kalau tidak tak merasalah pengalaman yang luar biasa sikitkan.

Masa yang diambil untuk sampai ke puncak dalam 15 menit. Pemandangan sepanjang dalam cabel car tu memang sangat cantik. Bayangkan ada tourist namakan Langkawi ni Hawaii Malaysia.

Tiba di puncak biasanya pelancong (kami pun feeling pelancong jugaklah) pulun ambil gambar. Tengah syok-syok ambik gambar tu nampak ada satu pasangan ni (orang Malaysia) tengah ambil gambar sambil pegang sigh “Say YES to HUDUD”. Memang terbaiklah! Support sampai ke puncak Langkawi tu.

Bila dah pusing-pusing ambil gambar dalam setengah jam akhirnya kami pun turun semula. Nak duduk kat atas tu lama-lama cuaca pula tak mengizinkan. Panas tebakaq. Yelah, waktu tu dah pukul 11.30 pagi. Matahari dah tinggi.

Ohya, Cabel Car ni terletak di Oriental Village, Telaga Harbour Park. Tiket naik cabel car tu dalam RM30 seorang. Sebelum naik cabel car kita akan dibawa masuk dalam satu pawagam kecil untuk tengok satu show 3D. Enjoy jelah. Pening kepala sebab show tu tentang naik roller coaster. Haha.

Langkawi Cabel Car ni ada macam-macam pakej. Korang boleh cek dekat website dieorang ni. Langkawi Cabel Car.

Aktiviti tak lah extrem mana tapi penatnya macam panjat gunung. Mungkin sebab cuaca panas. Jadi lepas tu kami balik ke hotel.

11022560_427292147432809_6698856366687473560_o
Pemandangan dari atas ketika sampai di perhentian 1 cable car.
11129627_427291167432907_7941771339114226878_o
Inilah dia Orental Village. Tempat naik cabel car.
11130374_427291677432856_3993018231407742640_o
Dalam cabel car
11053660_427290774099613_134343652391392202_o
Depan Oriental Village
11080336_427292027432821_3870671964050258730_o
Kredit kepada jurufoto terbaik, Encik suami.
11103004_427290860766271_3093072039956013256_o
Posing sahaja. Tak naik. Hehe
10842320_427290937432930_1280859462037161048_o
Akhirnya terbeli topi kedua. Haha. Yang first tinggal kat rumah mak.

Hari ke-4

Hari ni kami bertukar penginapan. Dari Alia Residence dekat Padang Mat Sirat ke Pantai Cenang. Kali ni kami menginap di AB Motel. Yang ni murah sikit la. Dalam RM90 satu malam. Budget hotel tapi yang bestnya dekat dengan Pantai Cenang yang terkenal dengan pantai pasir putih. Motel ni pun kami tahu sebab pak cik teksi yang kami kenal waktu hantar kami ke cabel car hari sebelumnya bagi tahu.

Dekat Pantai Cenang ni lagi ramai pelancong. Sampai dah tak nampak orang tempatan. Haha. So, lepas Check in kami pergi cari makan tenghari dulu dekat Cenang Mall. Oleh sebab malas makan luar, kami tapau je bawa ke motel.

Waktu nak masuk motel tu ada tourist guide tawarkan pakej melawat 3 buah pulau dengan bot. Naik ramai-ramai. Bila tengok pakej yang berbaloi (RM25 seorang) kami pun okey jelah. Sementara pukul 1.30 tengahari tu kami rehat dan solat dulu.

So nama aktiviti ni “Island Hopping”. Lawatan ke tiga buah pulau, Tasik Dayang Bunting, Puau Singa Besar dan Pulau Beras Basah. Kat bawah ni ada detail-detailnya.

1. Pakej Island Hopping

*Pusing pulau menaiki bot melawat ke 3 pulau pilihan; Tasik Dayang Bunting, Pulau Singa Besar dan Pulau Beras Basah.

*Trip pertama (9.00 a.m-2.00 p.m), Trip kedua bermula (2.00 p.m-6.30 .pm)

*Tasik Dayang Bunting telah wujud sejak 280 juta tahun yang lalu dan salah satu pulau yang diisytiharkan kawasan geopark oleh UNESCO.

*Aktiviti termasuk mandi laut, bagi makan ikan, bagi makan burung helang atau eagle feeding.

*Gambar tasik dayang bunting, ikan dan pulau gergasi.

*Mandi pantai di pulau beras basah aktiviti parasiling dan banana boat.

Antara tiga-tiga pulau tu Pulau Beras Basah paling cantik. Katanya kat situ pengambaran filem pertama Hitrik Roshan dibuat. Hehe Entahlah sohih ke tak.

So, bila dah penat daki bukit nak ke Tasik Dayang Bunting, Syok tengok boatman bagi burung helang makan dan santai-santai makan meggi (RM3 tau… Jadi sila bawa bekal kalau nak jimat) kat Pulau Beras Basah, kami balik dalam pukul 5.30 dan sampai ke motel dalam pukul 6.

Malamnya kami ingat nak jalan-jalan ambil angin sekitar Pantai Cenang tapi hujan pula jadi tengok TV jelah kat Motel. Malam tu pula orang sibuk-sibuk pasal GST. So layannn.

11074601_427292564099434_5214835481622468737_o
Ini dia pemandangan di Pantai Chenang.
11103005_427292777432746_91502867108209236_o
Sebelum “Hopping Island”
11080385_427292874099403_7894738834196087772_o
Di Tasik dayang Bunting
11082223_427293090766048_3607741857557204972_o
Kesian kat uncle yang berdiri tu, dia terjatuh waktu nak basuh kaki tepi laut. Luka kat tangan.
10922286_427293234099367_230593176348221410_o
Boatman bagi makan helang dekat Pulau Singa Besar

Hari Ke-5

Jadi inilah hari terakhir kami di Pulau Langkawi. Flight pukul 10.45. Kami check out pukul 7.30. Haha fobia tak nak kene tinggal flight. Tapi sebelum ke airport kami sarapan dulu depan pantai. Menikmati pemandangan terakhir di Langkawi. Lepas ni nak balik kene menghadap realiti di KL.

Lepas sarapan berbayar di restoren AB Motel kami ambil teksi ke airport. Beratur nak drop baggage je dah sejam. Bayangkan kene bagi peluang pada orang lain yang flight lebih awal untuk check in dan drop baggage dulu.

Tepat pukul 9.30 kami selesai urusan drop baggage dan tunggu di gate 4. Flight delay lagi. Jadi penantian sejam bertambah dua jam. Akhirnya pukul 11.30 flight Air Asia AK6307 boarding.

10549998_427293447432679_8447594514716015471_o
Dia…ūüôā
10988335_427293634099327_5317197485949694015_o
Sebelum berangkat pulang

Dalam hati kami risau kereta yang ditinggal lama dekat tempat parking. Haha. Akhirnya. Kami tiba dengan selamat di KLIA2 pada pukul 12.30. Sekali lagi kami naik KLIA Ekspress ke KL Sentral.

Akhirnya percutian kami tamat. Ohya, sebenarnya dalam perjalanan nak ke KLIA2 waktu hari pertama tu kami berkenalan dengan sepasang suami isteri yang sangat loving dari Sarawak. Mereka ke KL untuk menghadiri perkahwinan anak saudara mereka. Dieorang sangat ramah dan sempat bagi tau kami tempat yang best makan mee hon sop. Tempatnya di Kuah, tapi sebab kami tak sempat ke Kuah jadi tak merasalah mee hon sup Mak Teh tu.

Jadi kat sini beberapa tips untuk korang yang nak pergi honeymoon.

1. Bawa buku catatan dan pen untuk catat semua detail perjalanan korang. Mana tahu boleh buat buku kan. Saya lupa bawak jadi encik suami belikan buku dekat KL Sentral.

2. Always prepare for the worst. Kadang-kadang informasi yang kita dapat tak sama dengan realiti. Contohnya tambang teksi. Dekat-dekat punya perjalanan pun kene cas sampai RM20! Jadi sentiasa bersedia okey.

3. Manfaatkan fasiliti hotel/homestay sebaiknya. Setiap hotel ada sediakan tempat masak air, kopi, gula, teh, creamer. Jadi berjimatlah sebab selalunya bila melancong atau jalan-jalan ni segala kos jadi lebih mahal. Dah nama pun bercutikan.

4. Always ask! Jangan malu bertanya. Hakak receptionist tu tak marah pun. Contohnya mana tempat menarik dekat-dekat hotel. Atau apa lagi kemudahan hotel (yang tak berbayar) yang boleh korang dapatkan. Ha, tanya… kalau tak tanya mana nak tahu!

5. Senyum! Iya, senyumlah walaupun dengan pak guard atau pak cik teksi. Senyum korang tu membuatkan orang senang untuk menghulurkan bantuan jika diperlukan.

6. Pakaian bawa seadanya sahaja. Basuh apa yang patut di hotel. Ini life survive skill namanya. Satu lagi tips nak meringankan beg korang. Hotel sentiasa sediakan tuala untuk pelanggan mereka jadi kalau korang bukan OCD tahap kronik yang tak rasa geli share tuala (yang bersih dan dah basuh ya!) bolehlah pakai tuala yang hotel sediakan.

7. Makan breaskfast di hotel like a king! Jangan nak mengada konon-konon malu nak makan banyak nanti orang kata ape. Hei. Korang bayar untuk duduk di hotel dan makanan tu pun korang bayar. Jadi makan kenyang-kenyang. Dah jimat duit makan tengahari tau.

Jadi inilah kisah honeymoon kami. Sebenarnya kami memang punya cita-cita nak mengembara dan backpackers lagi. Mungkin hujung tahun ni? Destinasi kemana belum tahu.

Insyaa Allah jumpa lagi next entry ya!

Langkawi Kami Datang! (Part I)

Assalamualaikum semua! Seperti yang dijanjikan saya nak tulis pasal entry honeymoon ke Langkawi. Sebelum tu nak ucapkan setinggi-tinggi syukur kepada Allah swt atas segala nikmat yang telah diberikan kepada kami. Sabtu lepas (11 April 2015) telah selesai majlis sambut menantu. Bedebar jugak menanti majlis ni sebab masa nilah saya selaku menantu baru akan berkenalan dengan family encik suami. Syukurlah semuanya dipermudahkan dan saya dapat ahli keluarga baru yang baik, sporting, loving dan caring. Insyaa Allah entry tentang majlis ni saya akan tulis dalam entry ke-4 tentang weeding #sakinahazlan. Cewah! Hehe. So entry kali ni saya tulis ikut hari lah ya. Supaya tak letih mata membaca.

Hari 1

Setelah parking kereta di tempat yang selamat, kami berjalan sikit ke KL Sentral untuk naik KLIA Ekspress menuju ke KLIA 2. Hoho, walaupun nak pergi honeymoon, jangan ingat semuanya manis ya. Sempat jugaklah saya dengan encik suami bincang-bincang serius sebab harga tiket KLIA Ekspress agak mahal. RM 35 seorang. Jadi #tipsmelancong untuk semua. Sediakan duit emergency dan buat research awal tentang perjalanan anda. Alhamdulillah, selesai beli tiket, kami isi perut dulu di KFC KL Sentral sebab nak saving dari makan di airport. Selepas makan, dalam pukul 1.30 kami naik train KLIA Ekspress. Setengah jam perjalanan akhirnya kami sampai ke KLIA 2.

Ini pertama kali kami berdua menjejakkan kaki ke KLIA 2. Ingatkan salah tempat sebab masuk-masuk je macam masuk dalam Mall. Rupanya memang KLIA 2 ni di design seperti itu. Haih, kalau tak kuat iman mau rabak poket shopping. Haha. Oleh kerana encik suami dah online check in, kami terus daftar masuk baggage sahaja. Untuk pengetahuan semua, jika anda menaiki air asia anda perlu buat self check in (ada mesinnya di air port) atau online check in. Kalau tidak, anda perlu bayar RM10 untuk minta staff air asia check in kan. Fuh, Hebat Tony Fernandes buat duit. Selesai daftar masuk baggage, kami lepaking suami isteri. Jangan risau dekat KLIA 2 banyak kerusi rehat dan orang yang takut tertinggal flight macam kami ni memang ramai duduk lepak dulu untuk tunggu flight 2 atau 3 jam lagi.

Jenuh jugaklah duduk lepak, akhirnya kami pergi cari air minum dekat 7E. 7E di KLIA 2 sebelah MPH ya. Lepas minum-minum saya memenuhi nafsu hantu buku di MPH. Tak membeli pun. Tengok je. Selepas 10 menit kami ke surau kemudian ambil keputusan untuk terus tunggu flight di ruangan menunggu. Punyalah lama tak naik flight saya punya gabra waktu nak cek kastam tu lain macam je rasanya. Tak de ape ¬†pun. Gabra je. Kami berjalan hampir 3 KM nak ke gate K14 tempat menunggu tu. Pegh… Jauh jugaklah. Tapi arkitek KLIA 2 ni pandai, dekat setiap gate dia sediakan pelbagai kemudahan seperti surau, cafe, tempat charging dan toilet.

Nak shopping last menit pun boleh tapi pastikan duit berkepuk ya. Sambil-sambil tunggu flight pukul 7.45 (delay 40 menit) akhirnya kami berangkat ke Langkawi. Bila dah setengah jam dalam flight tu tiba-tiba pramugari umumkan nak nyayi lagu “Happy Birthday” untuk dua orang budak perempuan comel. Yang saya ingat sorang nama Aina, sorang lagi lupa. Hehe. Punya sporting, satu flight nyanyi. Tapi tak tahu budak kecik comel dua orang tu faham tak. Tepat pukul 9.00 flight landing di Langkawi Airport. Alhamdulillah bersyukur sangat. Dalam otak dah fikir nak cepat sampai hotel je sebab badan dah penat.

10465527_427290117433012_2214587296300601621_o
Now everyone Can Fly (with extra charge) Huhu
11000123_427290180766339_6077285813131142846_o
Tempat menunggu ke KLIA 2
11013510_427290174099673_2453627253470946657_o
Like a boss je duduk. Huhu

Sampai-sampai pulak hujan renyai. Rasa takut jugak sebab first time travel sama-sama. Kira asing jugaklah sebab saya dulu pergi Langkawi waktu umur 5 tahun. Akhirnya selepas cari-cari teksi selama 5 menit (senang je nak dapat teksi) kami pun bertolak ke hotel. Brader teksi tu kata hotel yang kami menginap tu tak jauh pun. Dalam 10 menit. Dah sampai hotel, check in semua tiba-tiba perut lapar. Huhu. Blur nak makan apa. Bekal pun tak bawa. Last makan KFC dekat KL Sentral. Nasib baik sebelum naik hotel nampak orang jual burger seberang jalan. Jadilah menu makan malam kami burger Langkawi. Hehe. Badan dan penat, makan sudah so rehat lah sementara nak menunggu hari ke-2.

10847755_427290550766302_3564750406599841672_o
Ni pemandangan depan swimming pool Alia Residence.

Hari ke-2

Package yang kiteorang ambil dengan Alia Residence ni ada sarapan. Biasanya semua hotel buat macam tu kot. Kira murahlah sebab dapat harga promosi kata encik suami. Jadi pagi-pagi lagi dah ingat nak makan sarapan di kafe hotel. Sarapan di hotel tak dinafikanlah ke sedapannya. Pilih je, nak Western style ke, Melayu style ke, semua ada. Kami decide nak makan sarapan watern (Ceh!) jadi bedallah coco crunch dan susu segar ditambah buah-buahan segar. Air pun minum air jus. Dah kenyang sarapan kami turun ke belakang hotel nak tengok pantai. Sedih jugak sebab tak dapat nak mandi-manda tapi takpelah, kolam renang besar ada. Huhu. Cantik pemandangannya walaupun pantai lumpur. Hari ke-2 ni kami tak decide nak pergi mana-mana pun, memang nak luangkan masa bersama.

11080563_427290490766308_255223130611513075_o
Jauh merenung tu. Hehe
10828054_427290514099639_4292907077978351118_o
Pasir putih dekat ruang riadah.
10549053_427290744099616_1521022355616744151_o
Breakfast like a king tu. Sampai dua dish!

Walaupun dah kenal hampir 4 tahun tapi banyak lagi sebenarnya yang kita perlu kenal dan tahu tentang pasangan. Jadi kami lepak-lepak jelah dekat tempat yang disediakan depan kolam. Nak berenang takde pakaian renang pulak. Pool kat sini kita tak boleh suka-suka hati masuk. Petang sikit kami hunting makanan. Ada kedai best sebelah hotel. Seingat saya kedai tersebut kedai masakan Thai. Saya makan Mee hon Ladna, encik suami makan mee meggi sup thai. Alamak nyesal pulak rasanya tak amik menu sama dengan encik suami. Haha. Sebab mee hon saya masin sikit. Dia punya sedap. Dah kenyang, kami sambung jalan-jalan area hotel. Menikmati pemandangan dan sunset. keindahan ciptaan Allah.

*To be continue. Lama sangat artikel ni jadi draf. Huhu Insyaa Allah lepas ni luangkan masa lebih sikit story part II Langkawi Kami Datang!

Kisah Kami

Alhamdulillah, ada sedikit masa untuk bercerita tentang kisah kami.  Cerita ini sekadar perkongsian bersama, ambil yang baik sahaja ya. Kisah kami mungkin tak muat dalam satu entry, akan bersambung-sambung di lain entry atau mungkin menjadi sebuah buku? Hehe. Kalau ada rezeki insyaa Allah.

Lagi-lagi syukur kepada Allah ketika kami berjaya disatukan sebagai suami isteri pada 28 Mac 2015 yang lalu. Hari ini genap 11 hari kami menjadi suami isteri. Majlis kami simple sahaja. Macam entry yang lepas, saya ada cerita yang saya takde hand bouquet pun walaupun sebenarnya teringinlah jugak pegang bunga ditangan macam orang lain. Hehe.

Hantaran 5 berbelas 7. Yang paling saya terkejut dan teruja tiket flight ke Langkawi salah satu dari isi dulang. :’)

IMG_1739
Tu dia.

Baju pengantin pun simple, tiada hiasan-hiasan berat apatah lagi crown. Hik. Biarlah tudung dan niqab sahaja menjadi ‘crown’ saya. Walaupun pakaian simple tapi rasa banyak juga berhabis untuk pakaian. Alhamdulillah, pakaian akad nikah belah perempuan di sponser oleh pak teh dan mak teh saya. Kalau tak cadangannya nak pakai baju tunang je. Hehe. Yang paling klaka tudung macam tudung budak sekolah agama. Akhirnya tatak berikan¬†tudung cream yang sesuai dengan baju akad nikah.

IMG_1707
Masa sarung cincin.

Jutaan terima kasih kami suami isteri ucapkan kepada Pak Cik Suarin dan Cik Nuri kerana telah menjadi tuan rumah pada majlis kami. Tanpa bantuan pak cik, mak cik, saudara-mara mungkin tak terbuat segala persiapan. Berat sama dipikul, ringan sama dijinjing. Insyaa Allah kami kenang segala jasa hingga ke akhir hayat.

Walau begitu, majlis kami tetap meriah dengan kehadiran sanak saudara yang jauh juga yang dekat. Tan Sri Kadir Syeikh Fadzil pun datang selaku tetamu abuya. Beliau berikan kami hadiah home theater yang kami pun tak tahu macam mana nak pasang. Terima kasih Tan Sri. Insyaa Allah home theaternya akan kami manfaatkan dengan baik.

Tapi hadiah kawin pertama yang saya terima adalah hari anek berupa sebuah beg tangan hitam yang cantik. Family Mak Ngah JB bagi set bekas kuih raya vintage. Raya tak yah beli bekas dah. Mak Ndak dan keluarga pula bagi set cawan cantik. Pak Cik Mazlan beri kami sejadah dan buku fiqh keutamaan. Alhamdulillah, semua hadiah bermanfaat. Tiada yang dibazirkan Insyaa Allah.

Selain hadiah kawin, isi goodies beg tetamu iaitu buku yassin disponser oleh syarikat Yamani Angle dan buku al mathsurat dan yassin disponser oleh Pustaka Darul Iman. Ngah Milah dari Kuantan pula meriahkan lagi isi goodies beg dengan cup cake coklat yang lembut gebu. Kak.yong dan abang Thoriq pula sponser bunga telur. Mashaa Allah. Terasa terlalu banyak nikmat Allah berikan. Terima kasih pada semua.

Orang kuat majlis atau orang pangkal pada majlis kami di Maran adalah anak kepada Pak Cik Suarin dan Cik Nuri iaitu Syafiq atau kami sedara-mara ni panggil Emon. Beliau ni perah keringat dari cari kayu api sampai padam bara api kalau nak diibaratkan. Terima kasih Emon. Kawin nanti kabo awal-awal tau. Ecik dan Acu juga banyak membantu. Tanpa mereka semua ni tak berserilah majlis kami.

Selain dari itu, syarikat baru keyboard.my yang di incharge oleh Salman turut memberi sponser kad kawen comel. Takmi dan abang Pendi sponser banner besar sebagai backdrop meja pengantin, banting dan penanda arah. Terima kasih semua. Insyaa Allah perniagaan kalian akan terus maju.

*Maaf semua sebab belum dapat masukkan semua gambar.

Tak terasa waktu berjalan pantas, hari akad nikah beserta majlis walimatul urus selesai pada pukul 5 petang. Kami mula menyinsing lengan mengemas apa yang patut. Pada malam hari, sanak-saudara mengadakan sesi BBQ, tapi yang paling penting, merasa jugalah kami baruh periuk belanga walaupun tak banyak.

Namun apa yang paling penting adalah keizinan dari mak ayah kami berdua. Terima kasih kepada mak, ayah, mak, abuya sebab memberi “green light” untuk majlis ini. Mungkin tak tersebut semua segala jasa dan kebaikan tapi doa kami sentiasa ada untuk mereka yang telah membesarkan kami hingga berjaya.

10465527_427290117433012_2214587296300601621_o
Terbang bersama air asiaūüôā

Pagi 29 Mac 2015, kami membeli sarapan di Pekan Sehari Maran. Tak belengah-lengan pukul 10 pagi kami terpaksa bergegas balik ke KL kerana mengejar tiket flight ke Langkawi pada pukul 7 Malam. Pengalaman pernah terlepas flight membuatkan saya lebih berhati-hati. Biarlah menapak 3 jam kat airport dari terlepas fliht. Hik.

Ini merupakan pengalaman pertama encik suami menaiki flight, saya yang konon-konon pro kecut perut pada malam itu kerana flight air asia dari KLIA 2 ke Langkawi Airport pada malam itu mengalami sedikit gegaran akibat cuaca hujan. Encik suami steady je. Beliau enjoy pemandangan malam dari atas flight.

10549998_427293447432679_8447594514716015471_o
Sebelum balik. Di Pantai Chenang. Cantik pantainya
11080336_427292027432821_3870671964050258730_o
Ketika menaiki cable car. Kisahnya akan saya ceritakan nanti.

Setelah 5 tahun saya tidak menaiki flight, pengalaman pertama travel bersama encik suami diserikan lagi dengan sambutan hari lahir dua orang kanak-kanak. Kami satu flight menyanyikan lagu “Happy birthday” kepada dua orang kanak-kanak yang berusia dua tahun tersebut.

Ketika flight memasuki langit Langkawi, gegaran sudah tidak terasa. Kami landing dengan selamat di Langkawi Airport. Terima kasih pailot dan crew AK 6316 atas layanan yang baik.

Teruja dan penat akhirnya membawa kami check in di Alia Residence Business Hotel di Padang Mat Sirat. Hotel yang cantik berlatar belakangkan laut tambak Selat Melaka.

10988335_427290544099636_7713321260526016147_o
Ini dia tempat penginapan kami.
1836624_427290634099627_622156715786748320_o
Rehat-rehat melihat laut Selat Melaka. Tak boleh mandi sebab pasir lumpur.

Insyaa Allah bersambung‚̧ Nak cerita perjalanan di Langkawi selama 4 hari 3 malam pula lepas ni. ¬†Orang kata, cuti-cuti dalam Malaysia dulu sebelum keluar negara. Hehe.

Petua Anak Berkulit Putih dan Bersih

menarik…ūüôā insyaa Allah akan diamalkan jika mengandung nntūüėČ

Sebuah Blog Seribu Satu Petua

Cute-Baby

Petua Anak Berkulit Putih dan Bersih 

Dari bulan pertama anda mengandung, amalkan meminum air kacang soya buatan sendiri atau dibeli. Minum setiap pagi, petang dan pada bila-bila masa yang anda suka. Setelah masuk bulan ke-9, amalkan meminum air kelapa muda setiap minggu. InsyaAllah anak yang bakal lahir kelak akan memiliki kulit yang putih dan bersih.

  • 1.¬†JANGAN makan nasi sangat,¬†menurut mak mertua saya nanti baby akan besar jadi susah nak beranak.
  • 2.¬†JANGAN makan pedas¬†nanti kulit baby tidak cantik lepas lahir akan banyak naik ruam ruam putih and makanan berempah macam kari atau sambal juga elakkan sebab nanti akan mudah sakit ulu hati.
  • 3.¬†JANGAN minum ais¬†nanti baby lepas lahir akan kena¬†ampus¬†asthma.
  • 4.¬†JANGAN minum soya¬†banyak banyak sangat nanti walaupun baby akan lahir kulit cantik, tapi akan mudah berparut. Bagus lagik minum susu segar terus.
  • 5.¬†JANGAN makan benda benda tajam¬†seperti nanas, tapai‚Ķ

View original post 1,012 more words